Hoe omgaan met vriesverse voeding: veilig voeren?

Vriesverse voeding is een natuurlijk, organisch product waar leven in zit. Dit leven vindt zijn oorsprong in het niet verhitten van onze dierlijke ingrediënten gedurende ons productieproces. Doordat we onze ingrediënten niet verhitten is de kwaliteit van onze dierlijke ingrediënten, ons rauw vlees, van uiterst belang. Dag in dag uit doen we ons uiterste best om onze ingrediënten zoveel mogelijk lokaal aan te kopen, bij leveranciers waarmee we een goede relatie onderhouden en in wie we vertrouwen hebben. Enkel op die manier kunnen we de kwaliteit van onze producten garanderen.

En dit niet verhitten heeft tal van voordelen voor honden. Het zorgt ervoor dat onze voeding boordevol natuurlijke vitamines zit en dat onze eiwitten niet worden gedenatureerd. Bovendien maakt het dat onze vriesverse voeding uiterst smakelijk is voor je viervoeter, zonder dat we smaakversterkers toe moeten voegen. Tevens biedt het baasjes de mogelijkheid om te zien wat er werkelijk in de voeding zit.

Daarnaast bevat niet verhit vlees bacteriën (zoals alle rauw vlees, ook dat voor menselijke consumptie). Een groot aantal van die bacteriën bevorderen de darmflora van uw hond, zoals in 2017 werd bevestigd door een academische paper van de Universiteit van Udine (1).

Hierdoor wordt de weerstand van de hond verhoogd en kunnen de voedingsstoffen in de voeding beter worden opgenomen. Voor gezonde dieren zijn deze bacteriën dus niet ziekmakend. Bij mensen, vooral jonge kinderen, ouderen en mensen met minder weerstand, kunnen deze bacteriën wel tot problemen leiden. Het is daarom aangewezen om de nodige voorzorgen te nemen, net zoals met rauw vlees voor humane consumptie:

  • Bewaar ten allen tijde de koude keten na aankoop en stop bij thuiskomst de voeding zo snel mogelijk in de diepvries;
  • Ontdooi de voeding steevast in de koelkast (circa 12 uur) of in de heteluchtoven (20 min. op 50 °C), nooit op de keukentafel;
  • Was je handen voor en na het toedienen van de voeding;
  • Maak het voederbakje nadien steeds schoon met ontsmettingsmiddel;
  • Gooi eventuele restjes weg in de vuilnisbak;
  • Laat je gezicht nooit aflikken door je hond nadat hij of zij heeft gegeten;